onsdag 13 januari 2016

Anci Hjulström och scenisk närvaro

Anci flankerad av Lisbet och Eja
Vilken start på 2016! En hel eftermiddag med Anci Hjulström från Göteborg!

Sångerska,skådespelare, regissör, kreativ coach och mycket mer står det på hennes hemsida och Eja som är mån om att vår kör ska bli ännu säkrare på scenen hade engagerat henne till terminens första körträning. Förlängd och tidigarelagd träning som lite väl många verkade ha missat, (trots epost, hemsida, Facebook...) men nu vet väl alla att det är fint att kolla in hemsidan regelbundet. "Har ni hört den förut?"
 
Men Anci var glad ändå, tog plats mitt på golvet med en för henne rekordstor grupp som lyssnade på hennes tankar om "scenisk närvaro" och det var intressant nästan det första hon sa: "Jag kommer inte att lära er nånting" sa hon "det här har ni redan i er. Det här är ingen kurs".

Kanske sa hon inte exakt så men ungefär i alla fall och sen hade vi en hel eftermiddag med prat, praktiska övningar, inga konstigheter men en hel del skratt.

Absolut inte för att förringa Anci, tvärtom, men det var inga konstigheter hon pratade om. Närvaro, stå trygg på scenen, ut med bröstet. se säker ut även om texten just nu fallit bort ur minnet. Lite mellanrum mellan fingrarna sa hon också och en massa annat smått och gott. T.ex. axelbrett mellan fötterna tror jag jag minns hon sa. Eja och Lars har en hel del att ta tag i på våra träningar för att ta vara på Ancis tankar. Scenisk närvaro. Inga konstigheter men "Magiskt!" drog hon till med då och då.

Här travar vi runt utan att krocka
I ett moment skulle vi allihopa tysta röra oss runt kors och tvärs på golvet utan att prata med någon inte säga hej till kompisen eller så. Det var lite svårt när jag först såg Heino som varit borta hela hösten och som jag trodde hade slutat i kören. Och ännu svårare när jag där i folkmassan stötte på Bengt, min gamle granne under barn- och ungdomsåren. Han var helt ny i kören, det hade jag ingen aning om. Och förlåt Anci, jag bröt mot reglerna och hejade på Bengt! Det är kul när man träffar på en gammal bekant vid ett så ovanligt tillfälle.

Att ett framträdande börjar redan några minuter innan man tar plats på scenen var också ett för mig bestående resultat av Ancis övningar. Och att små rörelser med handen eller ett lite steg fram etc. är väldigt effektfullt, sånt som Lars alltid brukar drilla oss med.

 En kul och intressant dag med bara positiva kommentarer i eftersnacket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar