måndag 7 september 2015

Principer ska man hålla på, i princip.

Vår körledare Lars Jauring är principfast i sitt arbete med rockkören Rock Everybody. Oftast.

Jo, det ska vara lättsamt i kören och det ska inte ställas alltför stora krav på oss korister (jag gillar det ordet), det är en huvudprincip för honom. Men vi ska kunna klappa takten på två och fyra, det är ett krav.


En princip han också har är att vi inte ska behöva sjunga efter noter, och det är tacksamt. Jo, själv vet jag hjälpligt hur notsystemet fungerar efter en misslyckad tid som pianist och en lika misslyckad tid som gitarrist men så skönt att vi sluppit notsjungandet så här långt.

Men nu är vi där, Lars har fått rucka på sina principer och låter oss plugga noter. För att rättfärdiga sina brutna principer tar han hjälp av Groucho Marx! Fungerade inte Grouchos principer fick Groucho ta till andra principer. Inte mer med det.        

"Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others.

Susanne Bertlin,
med i juryn i Sundsvall
Det lustiga är att det är när vi nu kommer till en liten lätt trallvänlig gammal goding som "Goodnight Sweetheart", det är då det blir komplicerat. Den som är så avspänd. "Det här är den svåraste låt vi haft än så länge" säger Lars. Den ska vi väl sjunga lite mjukt och avspänt, antar jag, så ju mer avspänt det blir det desto mer träning verkar det som.

Vi har ju alla väldigt olika bakgrund i kören. Några är drivna körsångare sen länge och andra, som jag, är färskare men jag tror att "i princip" så är alla med på tåget och gillar utmaningar. Och nu när vi ska på körtävling till Sundsvall har vi en extra sporre att läsa noter och plugga hemma. Och blir den här låten bra (och det blir den) så har vi en höjdare på repertoaren som kanske imponerar på juryn när vi kommer till Sundsvall.

Förutom noterna så har vi fått alla stämmorna att ladda ner på datorn och i mobilerna, jag gick idag hem från stan med mobilen mot örat och trallade den här: killarnas stämma i Goodnight Sweetheart.

Det finns andra principer också. Jag kom t.ex. att tänka på Peters Princip som går ut på att folk befordras på jobbet och till slut har alla nått sin inkompetensnivå. Det har man ju sett alltför många exempel på i jobbet och det är också en tanke man kan få i kören när det börjar bli lite mycket, har jag nått min inkompetensnivå nu tänkte jag häromdan? Nej, inte alls! Nu med både noter och musik och gott tid att träna så - Nej det där var ett dumt exempel. Det här ska alla vi i kören klara, till och med jag.

1 kommentar:

  1. Det är så mysigt, ja faktiskt just mysigt, när jag nu tar mig tid att läsa dina blogginlägg.
    Det är igenkännandet och din levande text. Vi får jobba på med att få körmedlemmarna att aktivera sig på körens olika sidor, för de är ju sååå innehållsrika och informativa.
    Tack igen och igen till vår fantastiska marknadsförare, du Örjan🌷🌷🌷

    SvaraRadera