söndag 24 januari 2016

Rock Everybody är aktiva på Facebook

Det är så mycket som är positivt med rockkören Rock Everybody, ja faktiskt allt.

Att sjunga är positivt i sig och att sjunga i kör är extra nyttigt hör man ju jämt. Och att som äldre inte sitta ensam hemma utan komma ut och träffa likasinnade är positivt och musiken vi sjunger är i sig också lättsam och positiv.

Positivt är också aktiviteten i kören på Facebook, det blev nog bättre än jag trodde.

Vi började med en Facebook-sida, Rock Everybody, som nu har växt till 242 prenumeranter från hela Sverige, fyra nya bara den senaste veckan. Den senaste var Vivan från Umeå så det är folk från hela landet som kollar in oss och trycker "Gilla". FB-sidan är en bra kanal för att göra reklam för oss så där i allmänhet och kanske speciellt inför ett publikt framträdande. Det är klart att vi vill synas och att folk ska ta del av vårt sjungande och allt jobb som vår körledare Lars Jauring lägger ner på oss.

Hon blev bara 34 år...
Och så i oktober 2015 lade vi upp en Facebook-grupp för medlemmar, Rock Everybody Medlemmar. Skulle det bli nån anslutning? Jodå, redan nu efter tre månader är vi 66 medlemmar som gått med och det är långt fler än jag trodde det skulle bli. Inte trodde jag att så här många av oss var med på Facebook och varje vecka kommer det någon ny.

Här har vi diskuterat kläder, delat med oss av bilder och tipsat om musik. Just nu när jag skriver det här lyssnar jag på Ulf Elfvings "Efter sex" på SR Play, ett tips från Birgitta Bernholtz och efter ett tips från Elsebeth Dellenfors  har jag tidigare lyssnat på Alma Cogans dansvänliga och instruktiva The birds and the bees som kan vara bra att lyssna på om man missat nånting väsentligt tidigare i livet.

Här kan alla vara delaktiga och det är ett bra komplement till hemsidan, men bra tips hamnar förstås på hemsidan också men lite senare.  Positivt är det att vi fram till idag redan är 66 medlemmar i gruppen. När når vi 70? 100?

onsdag 13 januari 2016

Anci Hjulström och scenisk närvaro

Anci flankerad av Lisbet och Eja
Vilken start på 2016! En hel eftermiddag med Anci Hjulström från Göteborg!

Sångerska,skådespelare, regissör, kreativ coach och mycket mer står det på hennes hemsida och Eja som är mån om att vår kör ska bli ännu säkrare på scenen hade engagerat henne till terminens första körträning. Förlängd och tidigarelagd träning som lite väl många verkade ha missat, (trots epost, hemsida, Facebook...) men nu vet väl alla att det är fint att kolla in hemsidan regelbundet. "Har ni hört den förut?"
 
Men Anci var glad ändå, tog plats mitt på golvet med en för henne rekordstor grupp som lyssnade på hennes tankar om "scenisk närvaro" och det var intressant nästan det första hon sa: "Jag kommer inte att lära er nånting" sa hon "det här har ni redan i er. Det här är ingen kurs".

Kanske sa hon inte exakt så men ungefär i alla fall och sen hade vi en hel eftermiddag med prat, praktiska övningar, inga konstigheter men en hel del skratt.

Absolut inte för att förringa Anci, tvärtom, men det var inga konstigheter hon pratade om. Närvaro, stå trygg på scenen, ut med bröstet. se säker ut även om texten just nu fallit bort ur minnet. Lite mellanrum mellan fingrarna sa hon också och en massa annat smått och gott. T.ex. axelbrett mellan fötterna tror jag jag minns hon sa. Eja och Lars har en hel del att ta tag i på våra träningar för att ta vara på Ancis tankar. Scenisk närvaro. Inga konstigheter men "Magiskt!" drog hon till med då och då.

Här travar vi runt utan att krocka
I ett moment skulle vi allihopa tysta röra oss runt kors och tvärs på golvet utan att prata med någon inte säga hej till kompisen eller så. Det var lite svårt när jag först såg Heino som varit borta hela hösten och som jag trodde hade slutat i kören. Och ännu svårare när jag där i folkmassan stötte på Bengt, min gamle granne under barn- och ungdomsåren. Han var helt ny i kören, det hade jag ingen aning om. Och förlåt Anci, jag bröt mot reglerna och hejade på Bengt! Det är kul när man träffar på en gammal bekant vid ett så ovanligt tillfälle.

Att ett framträdande börjar redan några minuter innan man tar plats på scenen var också ett för mig bestående resultat av Ancis övningar. Och att små rörelser med handen eller ett lite steg fram etc. är väldigt effektfullt, sånt som Lars alltid brukar drilla oss med.

 En kul och intressant dag med bara positiva kommentarer i eftersnacket.