måndag 19 oktober 2015

Moves och körsång

Rätt ofta sitter jag och bläddrar på Youtube och lyssnar på körmusik. Det gjorde jag aldrig förr men jag har väl blivit lite miljöskadad av tiden i Rock Everybody, rockkören i Västerås. Jag har allt trillat dit på körsång.

Det finns ju hur mycket musik som helst att leta bland, och jag har allt fått några favoriter, men det är massor jag gillar. Mest gillar jag nog det som är åt det lite poppiga hållet, men jag har lyssnat på både kyrkligt och annat seriöst, ryska gubbarna i Röda Armén, gospel, ungdomar osv. En del är filmat från stora föreställningar, annat på enkla framträdanden i gatumiljö etc. Och en del är filmer är från träningar som också är kul att se.

I en del låtar bör nog körsångarna vara rätt stilla, men roligast är det nog att lyssna till dom där riviga låtarna där körsångarna släpper loss och agerar, klappar händerna och rör på sig lite precis som vi i vår kör ska försöka göra nu under ledning av Mikaela Lundevall från Västerås Kulturskola. Det blir roligare att lyssna på oss tror jag med lite "moves" i låtarna. Fast det är rätt svårt att få rörelserna att komma spontant och avspänt och vilken tur att Mikaela och Lars spelade in rörelserna på film så vi kunde lägga ut dom på Youtube och träna hemma framför datorn. Svårt och kommer vi att hinna få till det här tills vår Sundsvallsresa i november. I morgon, tisdag 20 oktober, har vi nästa träningspass, kommer våra moves naturligt redan då?

En av mina favoritkörer är Rock Choir i England, och här sjunger dom en av våra allra första låtar från vårt program. Redan då hade vi lite moves, stamp i golvet och klapp i händerna, men dom här har tagit vårt gamla fina nummer till nästa nivå. Hur mycket träning ligger det bakom det här? Lyssna på Rock Choir när dom sjunger We Will Rock You:
                    
       

onsdag 7 oktober 2015

Äldre Kultur Möts

Fyra körer på samma scen, hur skulle det gå och skulle vi överhuvud taget få plats?

Lars Jauring presents Rock Everybody  
Under en heldag med PRO och Landstinget under rubriken "Äldre Kultur Möts" skulle vi fyra pensionärsrockkörer i Västmanland sjunga tillsammans i ett gemensamt program. Som verkligen inte var så överdrivet samtränat, tre av körerna hade sjungit tillsammans en gång och bandet hade vi i Västerås aldrig träffat. Men det är väl så här det är i underhållningsbranschen där vi rockkörer världsvant rör oss numera. Improviserat och några ändringar i sista sekunden. Och alla litar vi på att Lars Jauring, vår körledare i Västerås och Arboga och Johnny Larsson, Salas ledare som även ledde kompbandet, att dom har full kontroll. Vi andra ska ju bara stå där och sjunga när dom pekar pekar på oss. Och dom hade kontroll!

Vi skulle sjunga direkt efter lunch, och alla vi körsångare var punktligt på plats. Knappt 300 tillsammans från Sala, Arboga, Köping och Västerås där Lars styrde och ställde för att få oss alla att få rum. "Knö dig in fast dörra är trång, för här är de änna nåt på gång" sjöng Sonya Hedenbratt en gång och det var väl lite så det kändes för oss, men alla fick plats! Och även om de flesta på den här PRO-dagen faktiskt var med i kören så var det ändå nästan lika många i salongen som publik. Och jag är nästan sugen att sitta som publik nån gång och lyssna. Det var säkert mäktigt när kören drog igång med första numret "Cotton Fields". Absolut inget ont sagt om andra PRO-körer, men nog är det här en lite speciell PRO-kör. Eller som sagt fyra körer.

Hur gick det sen då med resten av programmet? Ja, från min plats i kören kändes det kanon! Vilket tryck! Som alltid är det kul att stå på scenen med vår kör och ännu roligare den här gången tillsammans med en massa nya körsångarvänner. Och om någon varit orolig innan för att vi sjungit ihop för lite så var den oron obefogad. Kanske perfektionisten Lars tycker annorlunda, men alla i kören jag pratade med efter föreställningen var alla väldigt nöjda. Det gick bra som det brukar när Rock Everybody är på uppdrag.

Ja, det skulle var jag själv då som var lite missnöjd. Nog kunde jag vår nya "On and On and On" tillräckligt bra för att inte behöva textpärmen, men det är lurigt med växelsången där killarna har en rad här och där, där var jag inte riktigt på tå alla gånger. Jag sticker ut hakan och säger att det är lättare för tjejerna som visserligen har mer text, men slipper de här korta inhoppen där man inte får tveka en tiondels sekund. Men jag ska träna hårt inför nästa gig så att det går bättre då.

Så här lät premiären av "On and On and On" på Västerås Konserthus

 


                 

söndag 4 oktober 2015

Nu är det dags för nästa utmaning

Man får vara med om mycket som korist i vår rockkör, Rock Everybody. Om två dagar är det dags för nästa utmaning.

Lars kör gärna med grönvitt! Heja VSK!  
Jag är inte helt säker, men jag undrar om det inte är bara här i Västmanland som det här med rock för oss lite äldre har fått sånt genomslag. När jag googlar hittar jag nästan inget annat än Västerås, Arboga, Köping och Sala så det är nog så. Och nu ska vår körledare Lars Jauring leda en konsert där vi alla fyra körer kommer att deltaga!

Vi samlades häromkvällen i Växhuset för att träna igenom programmet. Alla utom Sala-kören var där (hade dom något annat just den här kvällen?) och låtarna som Lars och Johnny i Sala valt ut var mest låtar som vi i vår kör är rätt säkra på, men visst var det fint att få träna tillsammans med de anda körerna. Några små justeringar blev det också som vi försöka komma ihåg på tisdag.        

Vilken service! Växhuset hade ordnat långbord till pausen!  
Körsångsträningen i all ära, den må vara det viktigaste, men kaffepausen är nästan lika viktig. Få tillfälle att få surra lite med sina egna körkompisar och som nu den här kvällen, surra lite med en massa nytt folk också. Jag hamnade med några från Arboga och det var kul att höra om deras körsjungande och en körresa som dom ska göra och så fick jag tillfälle att berätta om vår körresa om nu precis en månad.

Rocksjungande i kör för oss lite äldre (eller OK då, pensionärer) är ju rätt fantastiskt med så många utmaningar, och vilken tur att man bor här i Västmanland om det alltså är just här som det har blivit så extra populärt.

Och nu är det alltså dags för nästa utmaning, vår gemensamma  föreställning med fyra körer! Ja utmaningen är om man ska vara ärlig är störst för Lars som leder hela showen och Johnny och hans band från Sala som spelar till 4-5 av låtarna. Men vi som "bara" sjunger fick som extra utmaning en ny låt som vi nu premiärsjunger, Abbas "On and on and on". Och så ska vi förstås sjunga texterna utantill, det är också en utmaning.

Men får vi plats på scenen? Det ar nog den allra största utmaningen. 250-300 personer!