lördag 14 februari 2015

Från West End till Broadway

Västerås Kulturskola tillsammans med Västerås Sinfonietta arrangerade en musikalshow. Fantomen på Operan, West Side Story, Kristina från Dufvemåla etc. Och där fick vi i Rock Everybody chansen att få vara med!

Vårt rocksjungande har gått på halvfart en tid när vi i stället tränat in tre musikallåtar: Do you hear the people sing från Les Miserables, Singin' in the rain från musikalen med samma namn och Herodes sång från Jesus Christ Super Star. Fredagen den 13 var det föreställning på Västerås Konserthus och så här tyckte bloggredaktörn att det gick.

Först just att sjunga musikal har varit riktigt roligt. Även jag med min begränsade sångerfarenhet inser att det är rätt annorlunda än den musik vi hittills varit vana med. Vilken chans vi har i rockkören Rock Everybody att få sjunga mer än "bara" rock och lära oss lite av varje, hoppas det blir fler tillfällen. Vi har mycket kvar att lära oss.

Med många inblandade, Lars Jauring förstås som hållit i vår träning och Karin Heinz som introducerat några danssteg för oss, men sen alla andra körer och musiker och musiklärare och på toppen av det en dirigent som har det sista ordet så har det förstås varit en del ändringar och frågetecken ibland under träningen, ska vi sjunga si eller så. Danssteg, rörelser, när börjar vi sjunga etc. Det är lätt att förstå att det måste vara så vid såna här tillfällen när många är inblandade och inte bara en kan peka med hela handen. Men vi gjorde så gott vid kunde.

I försnacket vid samlingen i foajén innan match var många av oss lite osäkra på den andra versen i "Do you hear...." som vi började träna på lite sent och så skojade vi lite om rörelserna i "Herodes" som vi fick på sista träningen, hur satt dom egentligen? Nja....

Thank you for the music!
På plats i salongen fick vi se en härlig föreställning av dansare och soloartister ackompanjerade av fina musiker och så var det mot slutet av showen dags för oss att ansluta, Från bakersta raderna reste vi oss och började sjunga "Do you hear the people sing...". Det gick hyfsat att gå och sjunga när vi slapp att marschera taktfast och börja på vänster fot som vi var inne på ett tag utan mer glida ner längs med sidorna. Men hur hördes vi utan mikrofoner och förstärkning? Den låten var rätt OK, men till "Singin' in the rain"  blev jag osäker - när skulle vi egentligen börja sjunga? "Herodes"  gick bättre även om rörelserna nog inte var exakt som Karin tänkt. Hur mycket vi hördes utan förstärkning kan man undra. Och det är otroligt mycket lättare när Lars dirigerar oss och visar när vi ska ta i.

Det var skoj, en erfarenhet, och rockkören Rock Everybody blir alltmer känd och etablerad i Västerås, men inte var jag så nöjd med min egen insats. Jag förstår om Lars kallar in mig på sitt kontor för ett personligt samtal om min framtid i kören endera dan....

Nu återgår vi väl till rockmusiken från vår ungdom på måndagarna antar jag, det är mycket vi behöver träna på. Och vi i kören har nog massor av tankar och erfarenheter om musik att fylla bloggen Rock-a-beat med så nu avvaktar jag en tid med nästa bidrag här i bloggen tills mailboxen börjar fyllas på så vi får höra fler röster från kören.  

Som en teaser från bloggredaktörn kan bara nämnas att det kanske en gång kommer några rader från den gång han var försångare, solo (!), till Kikki Danielsson då hon var som mest populärast! Sant eller falskt? Återstår att läsa och bedöma, men innan dess får vi förhoppningsvis läsa om många andra körmedlemmars musikaliska erfarenheter och funderingar om rockkören Rock Everybody i Västerås.

tisdag 10 februari 2015

Äntligen i rockåldern

Godkänd rockskiva? 
Bättre sent än ännu senare heter det ju. Och syndare sägs vakna sent.

"Vi sjunger ROCK för att det är vår ungdoms musik"  har vi som slogan i rockkören Rock Everybody i Västerås. Det är knappt jag törs erkänna att jag är det svarta fåret.

Jag insåg det när jag tittade igenom min gamla skivsamling härom dan. Den är inte så imponerande, men sonen plockade med sig en skaplig bunt när han flyttade ut vet jag så runt 50 till borde jag ha. Vi hade bl.a. en artist gemensam sonen och jag, Ray Charles. Där blev det en rejäl åderlåtning av min bunt när sonen tog med sig sina favoriter.
        
Av det som återstår, knappt 100 LP-skivor och nästan lika många EP, hur mycket rock hittade jag där? Pinsamt - bara fyra stycken bland LP-skivorna och 0 bland mina EP! Men en EP med Elvis vet jag att jag haft, Jailhouse Rock, men den lånade ut och fick aldrig tillbaka. Det är lite sent att börja rota i det nu,. Men trots att mina sparade skivor visar på en annan musiksmak än rock i min ungdom så lyssnade jag förstås ändå på mycket rock hos kompisar fast man inte hade Spotify då på 50-60-talet.

Vad hade jag då för egna rockskivor? En Dion, han som sjöng Runaway Sue som "den rockande damen" gjorde succe med på Facebook och vi har den på en länk på hemsidan också. Alltid något. En med Larry Finnegan som blev stor i Skandinavien och flyttade till Sverige. En med The Boppers... Vilken mager skörd. Inte en enda Elvis, ingen The Beatles.
Ur programmet från 1962

Men en tidig Jerry Williams har jag, kanske den ändå kvalificerar mig för att få vara med i rockkören?

Gröna Lund 1962
För övrigt var det mest Sinatra och storbandsjazz för mig, förutom Ray Charles då, Var det någon mer än jag som var på Grönan  och såg Ray Charles 1 juni 1962? Jag trängdes med Siw Malmqvist i publiken då minns jag och sista tåget hann jag inte med. Jag gick brandvakt i Kungsträdgården tills Centralen öppnade klockan 5 och så skolkade jag från skolan den lördagen, det fick det vara värt för att få se sin stora idol on stage!

Och nu har jag alltså äntligen kommit till rockåldern tillsammans med Rock Everybody!

tisdag 3 februari 2015

Livet utanför körsången och vår nya logga

Viktigast för oss och den här bloggen är förstås vår körsång i Rock Everybody där vi i dagarna har begåvats med en purfärsk logotype i lite tuff stil. Två varianter har vi, en på vit botten och en på svart botten. Båda kommer att användas men ibland passar den ena varianten bäst och ibland den andra.

Men åter till dagens rubrik, "livet utanför körsången".

Att vår körledare, Lars Jauring, förutom musiken bl.a. ägnar sig åt segelflygning har vi hört, och dessutom skidåkning och sportfiske. Många av oss reser mycket och ni som har villan kvar påtar väl i jorden. Eja skriver, Jane cyklar och bloggredaktörn joggar, Willy och några till spelar i band etc. etc. Det skulle vara kul att höra om DIN hobby! Skriv en rad till rockeverybodypro@gmail.com eller berätta face-to-face när vi ses. Jag tänkte ta chansen här och skriva några rader om motion. Motionsallergiker varnas!  

Actic på Kristiansborg
Nästan varje dag hör man ju på TV om träning och att vardagsmotionen är det viktigaste. Säkert sant men vill du gå ett litet steg längre så är det inte så dumt för oss äldre att träna på gym. Just idag hörde jag om balansen för äldre. Nästan varje gym har grupper anpassade för seniorer i Rock Everybody-ålder, och jag kom just nu hem från ett pass på "mitt" gym, Actic på Kristiansborg. Det här lite av programmet för seniorer hos dom:

Zumba är kul, där är det mest damer. Yoga har jag inte provat än men skulle behöva, det tror jag är bra för stela leder och balansen. Spinning kör jag varje vecka och idag var det det jag gillar bäst: cirkelträning med lite blandade övningar. Biceps, triceps, knäböj, plankan, balansövningar etc. Och absolut i egen takt!  

I dag var vi 13 tjejer och 6 killar, alla i Rock Everybody-ålder, alla med olika förutsättningar, nån är lite rund, nån är lite spinkig. Lättsam stämning och ingen behöver känna sig dum här. Dessutom är musiken vi svettas till något du skulle trivas med: oftast 50-60-talsrock. Elvis, Haley, Little Richard, Chuck Berry etc. Det lustiga är bara att det är sällan man dyker på nån låt vi har i kören, det måste finnas oändligt mycket musik från vår ungdom att ösa ur.

Så här är det på gymmet på Actic på Kristiansborg, men det ser säkert ungefär likadant ut på alla gym. Tränar du redan på gym känner du igen dig, annars är det inte så dumt att prova.

Och det skulle vara kul om du hörde av dig och delade med dig om din hobby.